Skip to main content

Mattias Blommendahl är maj månads profil!

Att framtidssäkra fastigheter med teknik, energi och engagemang

– Intervju med Mattias Blommendahl, Nivika Fastigheter

Som teknik- och energiansvarig på Nivika Fastigheters huvudkontor i Värnamo arbetar Mattias Blommendahl i hjärtat av en verksamhet som ständigt utvecklas. Nivika är ett växande fastighetsbolag med både kommersiella och bostadsfastigheter i sitt bestånd – och sedan nyligen också medlem i GodaHus. I denna intervju får vi höra mer om hur de arbetar med hållbarhet, energieffektivisering, återbruk och smart teknik för att skapa framtidens fastigheter. Mattias delar också med sig av sin egen väg in i branschen, vad som driver honom i rollen – och sina bästa tips till andra som vill ta kloka och långsiktiga steg i rätt riktning.

Vem är du – för dem som inte känner dig ännu?

Jag heter Mattias Blommendahl och har jobbat i fastighetsbranschen sedan 2001, i olika roller. Jag är utbildad snickare i grunden och har även jobbat med drift och energiteknik. Jag började i mars 2024 och det senaste året har jag haft ansvar för teknik- och energifrågor på Nivika. Jag bor i Ljungby tillsammans med min familj – vi har tre barn – och jag gillar när dagarna inte ser likadana ut.

Hur har din resa inom fastighetsbranschen sett ut?

Jag började som snickare, men när byggbranschen bromsade in runt sekelskiftet gled jag över mot fastighetssidan. Jag arbetade länge på ett danskt bolag som alltiallo mellan 2001–2007, därefter Heimstaden som fastighetsskötare mellan 2008–2015 och drift- och energitekniker mellan 2016–2024. När jag blev kontaktad av Nivika såg jag det som en spännande möjlighet – och jag har varit här i drygt ett och ett halvt år nu.

Vad innebär din roll på Nivika i praktiken?

Mitt ansvar handlar i grunden om energieffektivisering. Jag har ett övergripande ansvar för teknik- och energifrågor, både i drift och nyproduktion. Vi arbetar med uppföljning, utveckling av system och energieffektiva lösningar – helst redan från start i ett projekt, så att vi inte behöver uppfinna hjulet i efterhand. Vardagen är väldigt varierad, vilket jag verkligen uppskattar.

Kan du ge en kort introduktion till Nivika Fastigheter och hur ni jobbar med era fastigheter?

Nivika är ett växande fastighetsbolag med både bostäder, kontor, handel och industrilokaler. Vi förvaltar alla våra fastigheter själva, vilket gör att vi har bra koll på detaljerna. Vi samlar in och analyserar energidata och arbetar aktivt med åtgärder som minskar energianvändningen – både i befintligt bestånd och vid nyproduktion. Vi lägger mycket vikt vid att mäta rätt saker, ha spårbara rapporter och säkerställa att rätt teknik installeras från början.

Ni är nya i GodaHus – hur kom ni i kontakt med nätverket?

Jag har sneglat lite på GodaHus tidigare, men när vi anställde Johan Skogström Jodenius till vår grupp så lyfte han frågan på nytt. Han hade erfarenhet av nätverket sedan tidigare och tyckte det var självklart att vi skulle gå med. Vi tog kontakt – och nu är vi med!

Vilka utvecklingsfrågor är särskilt aktuella hos er just nu?

Ett stort fokus ligger på hållbarhet i både byggnation och förvaltning – och inte minst energieffektivisering. Vi arbetar också mycket med att lyfta våra äldre fastigheter ur energiklass F och G. Taxonomin och ESG-krav från finansiärer gör att hållbarhetsfrågor inte bara är viktiga ur miljösynpunkt, utan även ekonomiskt.

Har ni några goda exempel på energieffektivisering i era fastigheter?

Vi byter ut gammal ventilation, installerar värmepumpar och arbetar mycket med vattenbesparing. Vi har kopplat upp många fastigheter för att snabbt få in larm och kunna agera direkt. I nyproduktionen använder vi individuell mätning och debitering (IMD) för att varje hyresgäst ska betala för sin faktiska förbrukning – vilket även gör det enklare att motivera energieffektivitet.

Ett bra exempel är ett projekt i Växjö där vi återvinner värmen från avloppsvattnet – inte så vanligt än, men helt rätt steg för att ta tillvara på energin vi redan har använt.

Hur arbetar ni med återbruk?

Vi försöker använda begagnade material där det är möjligt. Ett exempel är ett projekt i Växjö där vi använde återbrukade glaspartier i en byggnad för polisutbildningen. I vårt nya huvudkontor i Värnamo har vi även köpt begagnade möbler som klätts om – ett enkelt men viktigt sätt att tänka hållbart.

Hur ser ni på smart teknik och digitalisering?

Vi har precis bytt till ett nytt energiuppföljningssystem som ger oss bättre överblick och möjlighet till undermätning. I nyproduktion har vi ofta IMD-lösningar för el, varm- och kallvatten, och solcellsanläggningar där vi säljer elen direkt till hyresgästerna. Det är en form av intern elhandel som gynnar både ekonomi och hållbarhet.

Vad betyder hållbarhet för er – i praktiken?

Det handlar om att ha med hållbarhetsperspektivet i alla beslut – från energiförbrukning och materialval till social hållbarhet. Vi arbetar aktivt med att dokumentera vårt hållbarhetsarbete och har en separat hållbarhetsredovisning som visar vad vi gör. Det driver också på att vi faktiskt gör det vi säger.

Vad tycker du är mest meningsfullt med att arbeta i den här branschen?

Att man kan påverka direkt – och att resultaten är mätbara. Det går att se svart på vitt om en åtgärd fungerat eller inte. Den feedbacken gör att man hela tiden lär sig och utvecklas.

Vad ser du som Nivikas största styrkor?

Vi har korta beslutsvägar och vågar testa nytt. Det går snabbt från idé till handling, och det gör att vi kan agera effektivt. Det är en styrka, särskilt i en bransch där det annars kan bli långbänkar.

Vad tror du är de största utmaningarna och möjligheterna framöver?

Den stora utmaningen just nu är det nya EU-direktivet kring energieffektivisering. Det är fortfarande otydligt vad som konkret gäller – men vi planerar som om kraven redan är på plats. Vi försöker tänka långsiktigt och bygga med framtida regelverk i åtanke. Möjligheten ligger i att den som ligger steget före kan vinna både miljömässigt och affärsmässigt.

Dina bästa tips till andra som står inför liknande frågor?

Våga testa nya lösningar och nätverka! Det är ingen idé att uppfinna hjulet på egen hand – någon annan kanske redan har gjort det och det är inte säkert. Genom att samarbeta, dela erfarenheter och lära av varandra kommer vi längre – tillsammans.

Författare: Maria Fridolfsson
Datum: 2025-05-26