
Kalmar värd för internationellt styrgruppsmöte: Fokus på hållbar innovation och återbruk
KALMAR | 13–14 maj 2025
Under två intensiva dagar samlades representanter från flera europeiska städer och organisationer i Kalmar för det andra styrgruppsmötet inom ramen för ett internationellt samarbetsprojekt med fokus på hållbarhet och cirkulär ekonomi. Mötet bjöd på värdefulla insikter, inspirerande diskussioner och konkreta exempel på hur framtidens byggande och miljöarbete kan se ut.
Dag ett: Analys, utbildning och innovativa vattenlösningar
Första dagen fokuserade på projektets olika arbetspaket. Deltagarna deltog i workshops kring analys och utbildning, samt gjorde ett studiebesök till Malmfjärden och det uppmärksammade LIFE SURE-projektet. Projektet arbetar med att minska vattenföroreningar genom att avlägsna sediment utan att störa havs- eller sjöbottens ekosystem. Metoden förbättrar vattenkvaliteten och kan anpassas till olika vattenmiljöer. Ett särskilt spännande inslag är projektets arbete med att återanvända det uppgrävda sedimentet. Bland annat undersöks möjligheten att använda det för att tillverka markstenar till parkeringsytor – ett steg mot mer hållbara och cirkulära lösningar inom stadsplanering.
Dag två: Kommunikation, policy och grönt byggande
Andra dagen ägnades åt kommunikation, policyrekommendationer och presentationer av pågående pilotprojekt från Holbæk, Wismar och Kalmar. Pilotprojekten visar upp olika vägar till återbruk inom byggbranschen:
-
Holbæk kommun arbetar med att ta tillvara rivna byggmaterial och använda dem på nytt.
-
Wismar universitet planerar en verkstad där elever får bygga en skola av återanvända material.
-
Kalmar kommun undersöker marknadens behov och utbud av återanvänt byggmaterial. Målet är att göra all kommunal upphandling grön. Bland de första stegen finns kartläggning av rivningsmaterial och etablering av en digital marknadsplats för återbrukat byggmaterial.
Samarbete för framtiden
Mötet i Kalmar har visat på styrkan i samarbete över gränserna. Genom att dela erfarenheter och arbeta tillsammans mot gemensamma mål för hållbarhet, lägger projektet grunden för framtidens klimatsmarta samhällen.
– Det är inspirerande att se så många konkreta initiativ växa fram, säger Stefan Westblom, projektledare, FBB. Att återbruka material, tänka cirkulärt och utveckla ny teknik är avgörande för att nå våra klimatmål.