Skip to main content

Återbruk som en självklar del av byggprocessen hos LW Fastigheter

Intervju med Caroline Turkowitch, VD på LW Förvaltning och Adam Borg, projektledare på LW Fastigheter.
Hos LW Fastigheter är återbruk inget nytt – det är en självklar del av hur man tänker, planerar och bygger. Genom att kombinera miljöansvar med smart resursanvändning visar bolaget hur cirkulära lösningar kan gå hand i hand med både ekonomi och arkitektur.

Så arbetar LW med Återbruk

”Vi försöker alltid börja dialogen med våra hyresgäster om varför återbruk är värdefullt – inte bara ur ett ekonomiskt perspektiv utan också för miljön”, berättar Adam Borg.
Det kan handla om att bevara hela kök inklusive stommar, luckor och vitvaror vid ombyggnationer. Undertak, textila golvplattor, dörrar, fönsterpartier, trycken, blandare och till och med ventilationsaggregat får ofta nytt liv i nya projekt.

Utmaningar i praktiken

Projektledare Adam Borg pekar på några utmaningar i det dagliga arbetet:
· Det kan vara svårt att få med hyresgäster på tåget – ibland krävs mer dialog kring nyttan med återbruk.
· Nya verksamhetskrav, som ljudklassning för dörrar, kan begränsa vad som går att återbruka.
· Stora rikstäckande företag har ofta strikta standarder för sina lokalkontor, vilket försvårar användningen av begagnade material.
· Förvaringen är ett praktiskt hinder – återbruksmaterial är ofta skrymmande och behöver lagras under längre tid innan de används igen.

Påverkar design och arkitektur

Återbruk öppnar också för nya sätt att tänka design. ”Det kan vara ett sätt att bevara symboliska värden i en byggnad – som att spara utvalda detaljer när man river, och ge dem nytt liv i en annan form”, säger Caroline Turkowitch.
Vid nyproduktion är det mer utmanande, men i befintliga fastigheter fungerar det ofta utmärkt.

Ett växande intresse

Under de senaste tre åren har LW märkt en tydlig ökning i medvetenhet kring cirkulära lösningar. Hyresgäster ser nu inte bara den ekonomiska vinningen – utan också det etiska värdet.
Ett uppskattat initiativ är företagets återbruksdagar, där byggmaterial doneras till privatpersoner mot valfri summa som går till Stadsmissionen. ”Det är fantastiskt att se något som annars skulle slängas komma till nytta – både för individen och samhället”, säger Caroline.

Vad krävs för att skala upp?

För att skala upp återbruk i byggsektorn menar Caroline och Adam att det krävs:
– Gemensam lagring och samverkan:
En större gemensam fysisk och digital plats för återbruksmaterial där flera aktörer kan köpa och sälja.
– Ekonomiska incitament:
Det är ofta mer tidskrävande att återbruka än att köpa nytt. Kanske skulle bidrag för arbetstid kunna göra skillnad?
– Kulturförändring:
Ett skifte i hur vi värderar befintliga material och ser på byggprocessen i stort.
Intervjun har genomförts tillsammans med Future Baltic Bauhaus – FBB, som är ett projekt som syftar till att förändra byggbranschen genom att minska avfallet och öka återbruket av byggmaterial.