Om projektet Future Baltic Bauhaus – FFB
I samarbete med Kalmar kommun har GodaHus tillsammans med Holbaek kommuni Danmark samt universitetet i staden Wismar Tyskland, fått nästan en miljon euro för det treåriga projektet Future Baltic Bauhaus.
Future Baltic Bauhaus – FBB är ett projekt som syftar till att förändra byggbranschen genom att minska avfallet och öka återbruket av byggmaterial. Det riktar sig till alla nivåer inom byggsektorn – från planerare och konstruktörer till byggherrar, företag, kommuner och beslutsfattare.
Projektet, som är delvis finansierat av EU inom ramen för Interreg South Baltic, har ett tydligt mål: att göra byggmaterial till en resurs som återanvänds istället för att hamna på deponi.
Byggavfall står för hela 40 % av Sveriges totala avfall, och genom att återbruka mer behöver vi inte utnyttja lika mycket nya naturresurser. Detta minskar i sin tur byggsektorns klimatpåverkan.
Mer om projektet
Projektet, som startade i maj 2024 och pågår fram till april 2027, är ett samarbete mellan flera aktörer och länder. Varje partner bidrar med sin kompetens för att göra återbruk av byggmaterial till en naturlig del av byggprocessen.
Till exempel kommer EUC Nordvestsjælland i Danmark att utbilda byggbranschen om hur återvinningsbara material kan användas i projekt.
På Wismar Hochschule i Tyskland ska arkitektavdelningen designa inredningen för ett nybyggt dagis, där allt material som används är återvunnet.
Linnéuniversitetet i Sverige kommer att göra ekonomiska beräkningar för att visa lönsamheten i att återvinna byggmaterial. Samtidigt ska Kalmar kommun ta fram anbud som efterfrågar återvunnet material i så stor utsträckning som möjligt, och vi på GodaHus ska sprida dessa erfarenheter till andra offentliga byggherrar i regionen.
En viktig del av projektet är att göra cirkulär ekonomi till en verklighet inom byggbranschen. Tidigare rivningsprojekt har visat på behovet av att förändra hur vi ser på byggmaterial idag – det ska inte bara kasseras utan kan återanvändas i nya byggnader. Detta är särskilt viktigt vid upphandling av stora offentliga byggnader, där det ofta är en utmaning att inkludera återvunna resurser i projekten.
Projektets konkreta mål är:
- Skapa en digital informationsplats som visar vilka objekt inom närtid av 1–3 år som är tänkta att genomgå en fastighetsförändring, vilket ger potential för återbruk av byggmaterial
- Gemensamt inom vår del av regionen etablera ett mellanlager för demonterat byggmaterial för senare användning i lämpliga framtida projekt
- Vara en länk mellan aktörer i branschen för en dialog för att öka materialcirkulationen i den lokala fastighetssektorn
Genom att arbeta för ökad materialåtervinning och minska beroendet av nya naturresurser stödjer projektet Future Baltic Bauhaus både EU:s klimatmål om klimatneutralitet till 2050 och FN:s hållbarhetsmål. Det är ett viktigt steg mot att skapa en mer hållbar och cirkulär byggsektor, där både miljö och ekonomi kan gynnas.

Ta gärna kontakt med oss! Tillsammans skapar vi förutsättningar för övergången till en cirkulär byggsektor med ökat återbruk.

Nyheter kring projektet:

Övrig information
Finansiärer: EU Interreg South Baltic
Tidsplan: Projektet pågår till april år 2027.
Webbplats: https://southbaltic.eu/

Övriga svenska deltagande organisationer:
-
Kalmar kommun
Övriga samarbetsparter utanför Sverige:
-
Holbaek kommun i Danmark
-
Hochschule Wismar, University of Applied Sciences: Technology, Business and Design
(i staden Wismar Tyskland)