Behovet av att renovera befintliga bostäder är stort för att uppfylla hållbarhetsmålet till 2050, att halvera energiförbrukningen i Sverige. Hushåll
står idag för ungefär en fjärdedel av all energianvändning där stora delar används bara för uppvärmning av bostaden och tappvarmvatten.
Denna rapport utvärderar de planerade energieffektiviseringsåtgärderna för byggnader tillhörande fastigheten Lenhovda 71:4. Rapportens syfte är att ge en bredare och större förståelse för vilka effekter de planerade energieffektiviseringarna kan komma att ge.
Projektets resultat gav en minskning på primärenergitalet från ,3kWh/m2/år
till 73,7 kWh/m2/år.
Syftet med rapporten är att analysera ifall ett utbyte av befintliga FTXventilationsaggregat i flerbostadshusen vid kvarteret Viggen 1 Toragårdsvägen 14 Växjö skulle frambringa en energieffektivisering på minst 20% för att få finansiellt stöd till utförandet av renoveringen. Vid sidan av syftet undersöks Boverkets byggregler vid
renovering, olika ventilationssystem och energieffektiviseringar samt
livscykelkostnadsanalys över ventilationssystemen.
Energiberäkningar utförs på byggnaden enligt BBR 29 med det befintliga och nya ventilationsaggregaten Bahco Minimaster och CASA R2 SMART i beräkningsprogrammet TMF av en licensierad energiexpert. Beräkningsresultaten för de befintliga och nya aggregaten blev 119,1 respektive 92,7 kWh/m2 *år och LCC-analysen visade på att det nya aggregatet (CASA R2 SMART) var 64% mer kostnadseffektivt jämfört med det befintliga. Detta medför en energieffektivisering av byggnaden på cirka 22% vilket uppnår tröskeln för beviljat stöd vid renovering.
I detta projekt jämförs tre energisystem på tre olika fastigheter i södra Sverige. Ett FX-system med fjärrvärmecentral i Lund, en spillvattenanläggning i Växjö och ett äldreboende i Ronneby med solhybrider och borrhål.
En av slutsatserna med projektet var att spillvattenåtervinningen inte lämpar sig som första renoveringsåtgärd utan mer som effektivisering av redan energieffektiva byggnader som behöver reducera energianvändningen ytterligare. Installation av solhybrider med borrhål var lönsammast, men begränsas av markyta för borrhålen. FX-systemet lämpar sig för fastigheter med befintligt frånluftssystem.
Projektet utvärderar och redogör två olika system för att återvinna värme från spillvatten. De lösningar som undersöktes var en lösning från Evertherm med plattvärmeväxlare, värmepump och nedgrävda kollektortankar som har installerats på kvarteret Alabastern i Växjö.
Den andra lösningen var en stående rörvärmeväxlare med kylflänsar och en tank för inkommande vatten för uppvärmning som har implementerats i en villa utanför Göteborg som kallas för Living-lab och ägs av Hans-Olof Nilsson från Nilsson Energy.
Det som utvärderades var energibesparing utifrån primärenergi och total energi, effektivitet och en ekonomisk utvärdering med hjälp av återbetalningstid och en LCC-kalkyl.
För att skynda på och underlätta utvecklingen skapade riksdagen ett innovationsbidrag som kunde ges till projekt inom hållbart byggande. Ett sådant bidrag gavs till ett bostadsprojekt med innovativa systemlösningar i Åseda, Uppvidinge kommun. Projektet stod helt klart 2020-07-01 och omfattar tre lägenhetshus (Hus A, Hus B och Hus C) på järnvägsgatan 6 i Åseda, dock inkluderas endast ett av husen (Hus A) av alla de innovativa lösningarna som installerats.
De installerade systemen är solceller och solhybrider, energilagring i form av NiMH batterier, dagvattenuppsamling för WC-spolning och digitalisering för dessa samt en tjänst för de boende att följa sin energiförbrukning på nätet.
Syftet med rapporten var att sammanställa och granska hur väl dessa system fungerade och om de projekterade värdena stämde med de verkliga.
Renoveringsbehovet av bostäder byggda i det så kallade miljonprogrammet är
omfattande. Nu när det är dags att renovera byggnaderna är det viktigt att se över
möjligheterna till att energieffektivisera och på så sätt minska den slutliga
energianvändningen.
Syftet med arbetet är att utvärdera två olika ventilationssystem och dess lönsamhet i samband med renovering av en fastighet i Ljungby. Systemen som ska jämföras är ett system med närvarostyrda FTXlägenhetsaggregat och ett system med frånluftsvärmepump.
I studien undersöks två kallvindar på två skolor i Kalmar från 2019. Fokuset ligger på
deras kallvindar som har samma uppbyggnad, men två olika ventilationslösningar,
självdragsventilation respektive mekaniskt styrd ventilation.
Rapporten berör projekt Backgårdsgatan 1–11 i Vårgårda. Det berör ett bostadsområde med totalt 118 lägenheter som byggdes på 70-talet. Husen började sedan renoveras och rustades upp med ny klimatskärm, ventilation…
Denna rapport sammanställer statistik för cirka 360 mätpunkter i betongkonstruktioner som Conservator AB har tagit fram under de senaste tre åren.
Syftet med den här rapporten är att utvärdera energibesparingar och kostnader för en helhetslösning av ett smart energisystem i en nybyggd fastighet i Åseda. Fastigheten har kvalificerat för bidrag från boverket för sin…
En optimering av fönsters storlek och konstruktion för att skapa ett stort dagsljusinsläpp och en liten solvärmelast.
Energy mapping of a dwelling house from 2016.
Höga fuktnivåer i inomhusluften kan påverka byggnader och människors hälsa negativt. För att ventilera bort fuktig luft ställs höga krav på byggnaders luftflöden och ventilationssystem. Boverkets byggreglers krav…
Energy analysis of newly built house with the concept of safe living.
Vilka påföljder har valet av lagernivåer på ett kraftvärmeverk och hur är det relaterat till en lönsam el- och värmeproduktion?
Rapport inom kursen Energisystem – Projekt (2BT006). För att lösa ventilationsproblemen hos Burde Förlag i Växjö installerades en TermoCooler värmepump från IV Produkt…
Syftet med denna studie är att resultatet ska påvisa fördelarna med att uppföra byggnader med passivhusteknik samt påvisa energieffektiviteten för ett passivhus.
En simulering av förbättringspotential i äldre fastigheter med hjälp av solceller, värmepumpar och tilläggsisolering.
Syftet med detta arbete är att identifiera viktiga skillnader mellan kisel- respektive tunnfilmssolceller genom teoretisk och praktisk prövning med avseende på prestanda och förutsättningar.
Uppvärming av bostäder och elektricitet är de två huvudsakliga energi användningarna i dagens samhälle, och i vissa fall används elektricitet för att producera värme via…
Energikartläggning av kv. Körsbäret i Växjö. Syftet är att resultatet kan utnyttjas vid val av energibesparingsåtgärder vid ombyggnation av befintliga flerbostadshus…
Miljonprogrammets bostäder börjar nu närma sig 50 år och står inför omfattande renoveringsbehov. Byggnaderna präglas av läckande tak, dåliga fönster, dörrar, fasader, balkonger och installationer som nått slutet av sin livslängd…
För att energieffektivisera har Ronnebyhus gjort omfattande installationer av mät- och styrsystem på sina bostäder. De har installerat temperaturgivare för att kunna mäta och reglera…
Med hjälp av solceller kan el framställas, vilket görs med hjälp av ihopkopplade solcellsmoduler. Solcellsmodulerna kräver goda förhållanden för att kunna producera så mycket el som möjligt…
Forskning inom solenergi går framåt med stora steg gällande båda solvärme och solel. Man kollar inte bara på själva teknikerna var för sig utan också på en kombination av både solel och solvärme som är det som kallas solhybrid…
Denna rapport är en uppföljning av del 1. Rapporten går igenom vilka förutsättningar solhybrider har med avseende på parallell eller seriekoppling, flöde, isolering, glas-glas eller glas-plast och även en lönsamhetsberäkning.
Denna rapport är en uppföljning av del 1. Rapporten går igenom vilka förutsättningar solhybrider har med avseende på parallell eller seriekoppling, flöde, isolering, glas-glas eller glas-plast och även en lönsamhetsberäkning.
Hyresbostäder (tillhör idag Växjöbostäder) byggde två flerbostadshus i trästomme och passivhusteknik i kvarter Portvakten Söder i Växjö. Husen färdigställdes hösten 2009 och är vardera åtta våningar höga och rymmer tillsammans 64 lägenheter…
I detta examensarbete undersöks för- och nackdelar vid certifiering enligt Miljöbyggnad. Under vilket byggskede det är lämpligast att utföra certifieringen och vilka problem och svårigheter som kan uppkomma analyseras.
Denna rapport syftar till att utvärdera och jämföra tre olika frånluftvärmepumpsystem med avseende på COP, täckningsgrad och kostnadsbesparing.
Kvarteret Körsbäret gick igenom en renovering av uppvärmning-och vattensystemen år 2013. Detta innebar att det installerades ett vertikalt varmvattencirkulationssystem istället för det gamla horisontella i källarplan…
Landstinget vill att fastigheten ska uppnå energistämpeln greenbuilding © som utlovar en uppvärmning och driftkostnad på högst 75 kWh/m2 inklusive fastighetsel, exklusive verksamhetsel…
År 2010 gjordes en energiuppföljning av Portvakten Söder på initiativ av Energikontor Sydost. Resultatet blev lite missvisande, då båda husen var halvt bebodda. En ny, beräknad energiuppföljning kommer i detta examensarbete att upprättas då husen är fullt…
Denna rapport är en uppföljning av del 1, som syftar till att bedöma lönsamhet av frånluftsvärmepumpinvesteringar i två flerbostadshus i Växjö.
AB Ronnebyhus ville få en bättre översikt över sin värmeanvändning och hur mycket som gick till förlust. Därför installerades värmemängdsmätare vid olika mätpunkter som sparar data kontinuerligt och en betydande värmeförlust upptäcktes.
Tävlingen Energiutmaningen bidrar till att Växjö håller nere energiförbrukning och koldioidutsläpp.
En undersökning av hur stora värmeförlusterna blir på utvändigt placerade luftbehandlingsaggregat och kanalsystem.
Syftet med rapporten är att ta fram en studie på hur ett klassrums ockupation ser ut. Underlaget ska kunna användas vid framtida beräkningar inom energieffektivisering i skolor. Syftet är också att undersöka lönsamheten med att byta ut…
Vd Björn Eliasson
Telefon: 076-345 15 89
E-post: bjorn.eliasson@godahus.se